f Cakes and the City: Sugar Honey Honey

2013-12-16

Sugar Honey Honey



Odkąd spadła temperatura, wzrosło moje zapotrzebowanie na bananowe wypieki.
Kontynuując temat - tym razem wersja piernik/miód/porzeczka :)

Ciasto miodowe z bananem i powidłami
keksówka 24x26 cm

80 g masła
3 czubate łyżki miodu
1/2 dojrzałego banana, rozgniecionego widelcem

260 g mąki
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
2 łyżeczki przyprawy do piernika

3 duże jajka
100 g drobnego cukru
3 czubate łyżki gęstego greckiego jogurtu w temp. pokojowej

5 łyżeczek domowych, gęstych powideł bez cukru

Piekarnik nagrzać do 180 st C.
Keksówkę o pojemności ok. 1 kg (długości ok. 26 cm, można też użyć tortownicy 24-26 cm), posmarować masłem, posypać delikatnie mąką.

Masło rozpuścić w garnuszku, dodać miód, poczekać, aż się nieco rozpuści, wymieszać z rozgniecionym bananem.
Mąkę wymieszać z sodą, proszkiem i przyprawą do piernika.

Jajka ubić z cukrem na puszysty krem. Ucierając wlewać powoli masło z miodem i bananem, następnie wsypać mąkę z dodatkami, na końcu dodać jogurt. Miksować tylko do połączenia składników.
Wlać ciasto do formy. Na wierzchu łyżeczką rozłożyć powidła i używając noża, wmieszać delikatnie powidła w ciasto, robiąc esy-floresy, starając się, żeby powidła znalazły się pod powierzchnią ciasta.

Wstawić ciasto, piec je 50 minut. Drewnianym patyczkiem sprawdzić, czy jest upieczone (patyczek po włożeniu do ciasta, powinien wyjść z niego suchy).
Ostudzić w formie. 

[pomysł ciasta według White Plate]

English

Honey cake with marmalade
baking form 24x26 cm

80 g butter
3 heaping tbsp of honey
1/2 ripe banana, mashed

260 g flour
3/4 tsp baking powder
1/2 tsp soda
2 tsp mixed spices (cinnamon, ginger, cardamon)

3 large eggs
100 g sugar
3 heaping tbsp of greek yoghurt at room temperature

5 tsp of home made, no sugar marmalade

Set the oven onto 180 C degrees.
Baking form to be greased with butter and sprinkled all over with flour.

Melt the butter in a pot, add sugar and wait until dissolved. Add mashed banana and combine together.
Flour, baking powder, soda and spices to be combined together in a separate bowl.

Eggs to be beaten with sugar until smooth; then slowly start adding butter mixture followed by the flour mix. Add greek yoghurt and combine together only for a couple of seconds.
Pour the dough onto the form and arrange the marmalade on the top-using knife, draw small circles with marmalade only to get it covered with dough.

Place in the oven and bake for about 50 minutes (check with the wooden skewer whether the cake is ready - it will be when the skewer comes out clean from the cake). Leave to cool.

[cake idea by White Plate]

1 komentarz:

  1. Super ciasto, kojarzy mi się z latem ;) Taka odskocznia od pierników, serników i makowca ;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Ogląd i pogląd mile widziane. Ukłony :)
Many thanks for your comments :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...