f Cakes and the City: baking bread breaking bad

2011-07-08

baking bread breaking bad

Do wątpiących i początkujących: u d a   s i ę!
Chleb!
Mój pierwszy i mój drugi (na zdjęciach pozerują dwa bochenki upieczone w ciągu ostatnich 3 dni) :)
Przepis z Pracowni Wypieków - zanim go upiekłam byłam, mimo wszystko, bardziej bojaźliwa niż zapracowana ;)
Piec chleb jest bosko!
 ;))

Pierwsze koty za płoty :) Breaking through :)

Łatwy chleb pszenno-żytni dla zapracowanych
keksówka 26-30 cm

100 g mąki żytniej (użyłam typ 2000 czyli razowej)
300 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki soli
2 gramy świeżych drożdży lub 0.5 lyzeczki suszonych
250 ml wody


Wszystkie składniki wymieszać w misce. Przykryć i zostawić na 12-18 godzin (np. wymieszać wszystko ok. godz. 23:00 - 24:00 i upiec następnego dnia po południu).
Keksówkę o długości 26-30 cm wysmarować olejem, wysypać otrębami żytnimi. Przełożyć ciasto, wierzch oprószyć mąką, odstawić do wyrastania (ciasto powinno wypełnić formę do pieczenia w czasie 30-60 minut).
Piekarnik rozgrzać do 230 st C.
Na dno wsypać 1 szklankę kostek lodu (tak!).
Wstawić wyrośnięty chleb.
Po 10 minutach, zmniejszyć temp. do 210 st C i dopiekać kolejne 30-40 minut.

Cakes and the City dla Falanstera!
  Zapraszam Wszystkich na piknik benefitowy:
książki, ciasta i dobra muzyka :)
sobota 09/07/2011 godz. 15:00
                          Falanster
                       ul. św. Antoniego 23
Wrocław
 With a little help from Cakes and the City :) 

English

To Those who doubt and fear... it will work out! :)
The Bread!
My very first and second one (as seen on the pics - these were baked during the past 3 days).
The recipe comes from Pracownia Wypiekow.
Baking bread is amazing! 

Easy rye bread for workaholics ;)
loaf pan 26-30 cm

100 g wholewheat rye flour (type 2000)
300 g plain flour
1,5 tsp salt
0.5 tsp dry yeast
250 ml water
All ingredients to be mixed to gether (by hand is fine) and left for 12-18 hours covered with cloth, in a comfy place (I suggest doing tha in the eve around 11 pm and baking bread next day).
The loaf pan to be gerased with oil and sprinkled with rye bran. Dough to be gently transferred into the pan and left for another 30-60 minutes.

Oven to be set for 230 C degrees.
Prepare some ceramic bowl and fill it with 1 cup of ice cubes (yesss !!!). 
Transfer the bread into the oven and after 10 minutes decrease the temperature setting for 210 C degrees.

18 komentarzy:

  1. Chleb własnej roboty chyba zawsze musi być pyszny! Bardzo chętnie spróbuję Twojego pomysłu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow! Ciekawa sprawa z tymi kostkami lodu. A Twój chlebek wyszedł pięknie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. piękny! :)
    swój pierwszy chleb mam jeszcze przed sobą.. może kiedyś..

    OdpowiedzUsuń
  4. cudne chlebki, ale z takimi bochenkami, to trudno będzie się zastosować do rady doktora i ustrzec od łakomstwa:))) pozdrawiam z deszczowego Pozka:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny chlebek. Może kiedyś też się przełamię i upiekę... :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ja tez chcę upiec taki chlebek... zawsze się jednak boję, że mi się nie uda.. :(
    PS. cały czas nastawiam się na zrobienie bułeczek z suszonymi pomidorami, które niedawno prezentowałaś - chodzą za mną oj chodzą :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nic, tylko otwierać piekarnię :D

    OdpowiedzUsuń
  8. gratuluję debiutu :) czekam na kolejne piekarnicze wypieki :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jestem gdzieś dalej, bardziej w głębi, bo doszczętnie zwątpiona (nie mylić ze zwapniałą, aczkolwiek taka trochę też;)).
    Mam za sobą jedną nieudaną próbę drożdżową sprzed 6 lat i z wielkim nabożeństwem patrzę na wszystkich, którzy TO robią, teraz również na Ciebie - popełniłaś dzieło doskonałe.:)
    Pozdrawiam i dziękuję za wizytę.:) Bardzo mi się u Ciebie podoba.:)

    OdpowiedzUsuń
  10. wyglądają niesamowicie oba bochenki! doczekać się nie mogę tej mojej kuchni, wtedy będę piekła na pewno własny chleb!
    A tę książeczkę ostatnio oglądałam, ale nie kupiłam, zamiast niej w prezencie kupiłam Wiersze mojego kochanego Tuwima.

    Monika

    OdpowiedzUsuń
  11. Tak, tak!
    Pierwszy chleb cieszy!

    Ślicznie Ci wyrósł. ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Mój pierwszy nie był tak fajny - zazdroszczę :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Bochenki wyszły Ci pięknie, gratuluję pierwszego i drugiego chleba :) wiem jak miłe to uczucie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. oba bochenki nie wyglądają jakby były pierwszymi ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Dzięki kostkom pewnie będzie wilgotny i się nie przypali...tak myślę. :)

    OdpowiedzUsuń
  16. First off I would like to say terrifiс blog! I had a quick question
    that I'd like to ask if you do not mind. I was interested to find out how you center yourself and clear your head prior to writing. I have had a tough time clearing my thoughts in getting my ideas out. I do take pleasure in writing but it just seems like the first 10 to 15 minutes are generally lost simply just trying to figure out how to begin. Any ideas or tips? Cheers!

    my weblog; Payday Loans Online
    Also see my page :: Payday Loans Online

    OdpowiedzUsuń

Ogląd i pogląd mile widziane. Ukłony :)
Many thanks for your comments :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...