f Cakes and the City: a family thing

2011-07-01

a family thing

Przepis niedawno przywieziony z rodzinnych stron. W pamięci ;)
I mój pierwszy, świadomy, własnoręcznie przekrojony w połowie b i s z k o p t.
Bardzobardzobardzo :)


Pozerowali: dwaesha (przez: POLSKI STREET ART)

Biszkopta torta
forma 21 cm x 26 cm lub tortownica o śr. 26 cm

Biszkoptowy przepis w całości autorstwa kwestii smaku. Spektakularny :)

Biszkopt
7 jaj (temp. pokojowa)
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej tortowej
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
 

Dno wysokiej prostokątnej formy o wymiarach 21 cm x 26 cm lub okrągłej tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków niczym nie smarować ani nie wysypywać. 

Mąkę pszenną przesiać w sitku razem z mąką ziemniaczaną i wymieszać. 
Piekarnik nagrzać do 170 stopni. 
Oddzielić żółtka od białek. 

Białka ubijać na małych obrotach miksera przez 2 minuty aż się spienią. Stopniowo zwiększając obroty miksera dodawać po łyżce cukier (w krótkich odstępach czasu). Białka ubijać jeszcze na wysokich obrotach miksera przez kilka minut aż będą sztywne i błyszczące. Wciąż ubijając dodawać po łyżce wymieszane żółtka (dodawać kolejną porcję gdy poprzednia ubije się już z białkami). Dodać przesiane mąki (najlepiej w 3 partiach) i mieszać je bardzo delikatnymi ruchami metalowej łyżki lub szpatułki z ubitą masą, starając się nie zniszczyć ubitej piany. 
Im mniej piana opadnie tym większy i bardziej puszysty będzie biszkopt.Ciasto wylać do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. 
Piec przez 35 - 40 minut do suchego patyczka. 
Od razu wyjąć biszkopt z piekarnika i energicznie rzucić go na blat. Ostudzić.

Bita śmietana
500 ml śmietanki kremowej 30% lub 36% - bardzo zimnej
1/3 szklanki cukru

Bardzo zimną kremówkę ubić razem z cukrem na sztywną pianę.

250 g konfitury jeżynowej/wiśniowej itp.

Konfitura jeżynowa autorstwa Mojej Mamy ;)

Ostudzony biszkopt przekroić na 2 blaty (wyłożyłam go na deskę do krojenia i tak zostawiłam). Pierwszy blat (spód) wyłożyć konfiturą - a następnie bitą śmietaną. Całość przykryć drugim biszkoptem.

Można od razu, ale lepiej na następny dzień, kiedy biszkopt odleżakuje noc w lodówce.

English 

The recipe is a family treasure which I brought from my auntie-cousins place some time ago.
On top of that this is my first sponge cake which I cut into two halves for the very first time in my life ;)
SoGoodSoGoodSoGoodSoGoodSoGood :) 

Accompanied by: dwaesha (through POLSKI STREET ART

So Sponge So Tort
form 21 cm x 26 cm or a round one 26 cm

Sponge cake recipe from kwestia smaku. Spectacular :)

Sponge cake
7 eggs (at room temperature)
1 cup ofg sugar
1 cup of flour
1/3 cup of potato starch flour


The baking form to be layered with baking paper (no additional oil greasing).
Both flours to be sifted together in a bowl.
Oven to be set for 170 C degrees.
Separate egg yolks and egg whites.


Egg whites to be beaten (using mixer) for about 2 minutes on the low-speed until foamy. Gradually,  keep increasing the mixer speed and keep adding sugar (spoon by spoon) with short breakes. When sugar is run out, keep mixing until shiny for another couple of minutes. While mixing, add egg yolks (already mixed together by fork) one spoon at a time - watching so as to keep breakes and keep the mixture smooth. When it's done, add flour (in 3 portions), mixing it with switched off mixer first and then - just shortly - on a low speed until all nicely combined. It is important not to pump too much air into the beaten mixture - this will keep our sponge cake nice and tall ;) Mixture to be transferred into the form and baked for 35-40 minutes. Sponge cake has to be taken out of the oven immediately - best to takie it out of the form too and let it cool (still wrapped in the baking paper).

Cream
500 ml cream 30% lub 36% - very cold (should sit in the fridge/freezer a bit before it's used)
1/3 cup sugar

The very cold cream to be beaten together with sugar untill stiff and shiny.

250 g blackberries/etc. marmalade
(made by my Mum)

Cooled sponge cake to be cut into two halves - marmalade to be spread on one of them, cream on top - all covered with the second sponge half. Two perfect halves in one ;)

Best to keep it overnight in the fridge (or at least 6 hours) - then you are allowed to go for it ;)

 

24 komentarze:

  1. Gratuluję pierwszej i niezwykle udanej biszkoptowej próby! ;)
    Uroczo. Lubię takie ciasta.
    A teraz zmykam do truskawek z bitą śmietaną. Bez biszkoptu :o.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję! Lepiej późno niż później ;) Przyjemności z truskawkami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Gratulujemy zatem biszkoptowej świadomości :) Piękny wypiek i smakowite przełożenie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. just-great-food: taki biszkoptowy obrzęd przejścia, dzięki ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jaki piekny, puszysty biszkopt! Az trudno uwierzyc, ze to twoj debiut :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Maggie: dziękuję za miłe słowa, ale to wszystko zasługa przepisu doskonałego z kwestii smaku ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. woow, taki biszkopt wychodzi za pierwszym razem??? Może i ja podołam? Tak więc... rzuc wszystko i choć piec biszkopt! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. ciasto pyszne, a "rzuć wszystko i chodź się całować" rok temu napisałam na walentynce dla mego męża :) hasło jest boskie.

    cudny talerzyk!!!

    Pozdrawiam
    Monika
    www.bentopopolsku.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  9. vanilla: o tak, dla tego biszkoptu można wiele rzucić :) polecam, przepis jest naprawdę genialny :) pozdrawiam! :)

    mnemonique: :)) dzięki, przekażę Pawłowi z 2SH ;) talerzyk dziękuje również, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. pierwsza próba i od razu sukces! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Gratulacje, jak na pierwszy raz, wspaniały! :))

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetne ciacho! Oby zawsze tak pięknie wychodziło! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. taki biszkopt z dodatkami to duże mniam:), a hasło do wykorzystania..

    OdpowiedzUsuń
  14. Najbardziej lubię tą spieczoną górę biszkoptową.
    Chociaż ta śmietana też wygląda kusząco..

    I daawno, jak robiłam tort i przecinałam ciasto, to mi to tak wyszło, że trzeba było zaczynać od nowa. ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. pysznościowy! taka ilość bitej śmietany do mnie przemawia :)
    elegancko przekrojony :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Biszkoptowe gratulacje! Wygląda świetnie

    OdpowiedzUsuń
  17. ładna 'biszkopta' :)) pewnie pycha

    OdpowiedzUsuń
  18. Nie przepadam za biszkoptem...ale w takim wydaniu..z dżemem i taaaaką ilością bitej śmietany..zjadłbym z przyjemnością;))

    OdpowiedzUsuń
  19. jak wszyscy powyżej gratuluję biszkoptu! :D

    OdpowiedzUsuń
  20. też gratuluję! z moim roztrzepaniem miałabym chyba problem ogarnąć wszystkie detale;)
    uściski!
    J.

    OdpowiedzUsuń
  21. Wszystkim dziękuję! :) Gdybym tylko mogła, najchętniej Każdego poczęstowałabym moją biszkoptą :) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  22. doprowadzasz mnie do masakrycznego ślinotoku, mam ochotę zrobić tak jak na obrazku z tej cudnej książki, którą w tym momencie pożądam równie mocno jak twojego ciacha:) pozdrawiam mocno:)

    OdpowiedzUsuń
  23. siedzi w piekarniku. Mam pewne obawy bo jak zawsze coś pomieszałam. Najpierw wmieszałam żółtka a dopiero później przypomniał mi się cukier! cholra! Zobaczymy ;]

    OdpowiedzUsuń

Ogląd i pogląd mile widziane. Ukłony :)
Many thanks for your comments :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...