f Cakes and the City: non distance dolce

2011-08-17

non distance dolce

Mityczna babka marmurkowa, czyli z daleka widok jest piękny ;) Mythical babka - or: it looks pretty from a distance ;)
Nad tą babką wisiały jednak chmury, a dokładnie mały kakaowy zakalec ;) However, some heavy clouds were hanging over this cake - or actually a bit of slack-baked cake ;)
P.S. Nie samymi cakes żyje Cakes and the City ;) P.S. Oh, I am not about cakes only ;)
Babka pyszna - pomimo... ;) Po prostu się dodało za dużo kakao ;) ale poprawiłam to w przepisie ;)

(Przepis z uależniającej kwestii smaku)

Babka cytrynowo-kakaowa
keksówka 25 cm

120 g miękkiego masła
2 łyżki gorzkiego kakao
drobno starta skórka z 1/2 cytryny (lub pomarańczy)
1/2 szklanki mleka
1/3 szklanki śmietany (kwaśnej 12% lub 18%)
230 g mąki pszennej (np. tortowej do wypieków)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
170 g drobnego białego cukru
 
Masło wyjąć wcześniej z lodówki aby zmiękło. 

Piekarnik nagrzać do 170 stopni C. 

Małą podłużną formę keksową (25 cm) posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. 
Zetrzeć skórkę z cytryny (tylko zewnętrzną, żółtą część).

W jednej miseczce wymieszać mleko ze śmietaną. Do drugiej miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia (proszek do pieczenia ma być dokładnie wymieszany z mąką). W oddzielnej miseczce roztrzepać jajka.

Miękkie masło utrzeć z drobnym cukrem na puszystą i białą masę (przez około 10 minut). Stopniowo dodawać roztrzepane jajka (po około 1 łyżce) i cały czas miksując dobrze ubić masę.

Zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodać 1/3 ilości mąki oraz 1/3 mieszanki mleka ze śmietaną, dokładnie połączyć. Wsypać kolejną porcję (1/3) mąki i 1/3 mleka ze śmietaną, delikatnie ale dokładnie połączyć je z masą (najlepiej za pomocą łyżki). Dodać resztę składników i wymieszać na jednolitą masę.

Ciasto podzielić na 2 części, do jednej dodać startą skórkę z cytryny i delikatnie wymieszać, drugą równie ostrożnie wymieszać z kakao. Wykładać do przygotowanej formy po pełnej łyżce masę ciemną na przemian z białą.

Wstawić do piekarnika i piec przez 50 minut (grzałki górna i dolna, bez termoobiegu), aż ciasto urośnie a wetknięty w środek patyczek będzie suchy.

Po upieczeniu od razu wyjąć ciasto z piekarnika, studzić w formie przez około 20 minut, następnie wyjąć z formy i odłożyć na metalową kratkę do całkowitego ostudzenia. Babkę przechowywać zawiniętą w folię aluminiową lub torbę papierową i woreczek lniany. Będzie dłużej świeża i wilgotna.

English

Babka is delicous - despite... ;) I just added too much cocoa, but I've adjusted that in the recipe below ;)

(recipe comes from highly addictive kwestia smaku)

Lemon-cocoa Babka
loaf pan 25 cm

120 g soft butter
2 tbsp dark cocoa
1/2 lemon (orange)zest
1/2 cup milk
1/3 sour cream (sour: 12% or 18% fat)
230 g flour
1,5 tsp baking powder
2 eggs
170 g white sugar 

Butter to be taken out of the fridge to get soft.

Oven to be set for 170 C degrees.

Loaf pan to be greased with butter and layered with baking paper.
Lemon be zested (only yellow part).

In one bowl combine together milk and sour cream. The other one is for the sifted flour and baking powder (completely incorporated).In the third bowl mix eggs (by fork).

Turn your mixer on and mix together butter with sugar until pale (for about 10 minutes). Add eggs - one spoon at a time and mix thoughly.

Now set the mixer on low speed and add 1/3 poart of milk-cream mixture along with 1/3 amount of flour. Mix throughly and then add another set of these two mixture ingredients. Finish off with the third - last one - set.

Divide your dough into two - one to be combined with lemon zest, the other one with cocoa (both by spoon, mixed carefully). Arrange the dough in the loaf pan by exchanging spoons (lemon and cocoa) until both run out.

Bake for 50 minutes - until wooden stick comes out clean ;) To be taken out of oven immediately - left in loaf pan for 20 minutes and then set free to cool ;) Best to be kept in baking foil or under linen cloth - wthis should keep your Babka moist and fresh.

16 komentarzy:

  1. Bardzo lubię takie babki. Nawet jeśli zakalec ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie bójmy się zakalca, innymi słowy - kakao nigdy za mało, dla mnie wygląda jak milion dolarów! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zakalec nie jest mi straszny. Czasami tak wychodzi. A baby uwielbiam pod każdą postacią :)

    OdpowiedzUsuń
  4. I tak wygląda pysznie!
    Myślałam,że to czekolada, a nie kakao.
    Dla mnie tak musi być.

    OdpowiedzUsuń
  5. kakaowy zakalec jest najlepszy - i wiem co mówię, to klasyka gatunku wśród moich wypieków;) pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękna babka, piękna i już na pierwszy rzut oka wygląda zachęcająco i na wilgotną :)

    OdpowiedzUsuń
  7. na pierwszy, na drugi i na ostatni rzut oka wygląda przepysznie. A jak ma zakalec i komuś to przepada to okruszki mu w oko!!!

    Pozdrawiam
    Monika
    www.bentopopolsku.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  8. w kakaowych akurat zakalec w niczym nie przeszkadza (przynajmniej mnie ;)). W waniliowych trochę gorzej, ale nie ma zakalca, ktorego nie da się zjęść :)

    OdpowiedzUsuń
  9. a ja tam lubię zakalca. ; p

    a kakaowego to już w ogóle!

    OdpowiedzUsuń
  10. Co tam zakalec. Ja sobie wtedy mówię: Takie brownies mi wyszło i jestem z siebie dumna. :)

    OdpowiedzUsuń
  11. slyvvia, Aurora, arbuzowedaiquiri, kruszyna, Amber, goh. , burczymiwbrzuchu, mnemonique, monami, Gosia, słodkosłona. , Pluskotka: DZIĘKUJĘ! :)) Dziewczyny, kłaniam się i dzięki ślę za tolerancyję zakalcową ;) Jesteście super babki ;)) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  12. bo to babka z czekoladowym wkładem w stylu brownie, wiec zakalec nawet wskazany jest :D

    dodam, że każde moje marmurkowe wychodzi jako zakalec ;p

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda jak brownie, a brownie = pycha ;D Pzdr!

    OdpowiedzUsuń
  14. M.: o tak, wkłada okazał się smakowy :) i udany koniec końców ;)

    DominikaD: smakuje podobnie ;) dzięki ;)

    OdpowiedzUsuń

Ogląd i pogląd mile widziane. Ukłony :)
Many thanks for your comments :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...