f Cakes and the City: Oven and oven again

2014-05-14

Oven and oven again


Lubię tylko te ciasta, które znam ;)

Chlebek bananowy zyskał estetycznie i smakowo po tym, jak dzięki wiosennym porządkom w kuchni odkryłam formę na babkę z kominem - zdecydowanie zbyt rzadko używaną. 

Keksówka ma swój urok i słuszne zastosowanie, jednak warto spróbować z bardziej przestrzenną formą i tym samym uniknąć ryzyka zakalca.



Ciasto z karmelizowanych bananów
keksówka 27x13 cm

3 banany (460 g) pokrojone w 1 cm plasterki
120 g cukru
80 g masła
50 ml mleka
1 duże jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
230 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0.5 łyżeczki sody
0.5 łyżeczki soli
cukier waniliowy

Piekarnik rozgrzewany do 170 stopni C.
Keksówkę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą.

Cukier i masło umieszczamy na dużej patelni z nieprzywierającym dnem. Składniki rozpuszczamy na średnim ogniu. Zwiększamy ogień i mieszamy aż pojawi się karmel - niespalony, ale złotobrązowy. Zdejmujemy patelnię z ognia, dodajemy plasterki bananów, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Ostudzone banany rozgniatamy z karmelem łopatką lub widelcem.

W misce lekko ubić jajko z mlekiem, dodać powoli banany i zmiksować. 
Mąkę wymieszać z proszkiem, sodą, solą i wanilią, następnie wmieszać do bananów 
(nie miksować).

Ciasto przelać do keksówki i wstawić do piekarnika na 40-45 minut lub dłużej. 
Ostudzić w formie.

English

Baking a lot, blogging less - I plan to balance these though.
Speaking of baking... I have perfected one of my fav recipes for banana bread by using round pan instead of a loaf one. And it tastes even better :)


Caramelised banana cake
loaf pan 27x13 cm

3 bananas (460 g)
120 g sugar
80 g butter
50 ml milk
1 large egg
1 tsp vanilla extract
230 g flour
1 tsp baking powder
0.5 tsp baking soda
0.5 tsp salt
vanilla sugar


Heat the oven up to 170 C degrees.

Loaf pan to be greased with butter and sprinkled with breadcrumbs. 

Put the sugar and butter into a large, non-stick skillet. Melt the ingredients over medium heat. Turn up the heat and make caramel sauce, mixing constantly until you have golden brown sauce. Remove from heat and add banana slices. Stir in and leave to cool. Next, use spatula or fork to mash banana along with the caramel.

Gently whisk egg and milk in a bowl. Slowly add banana mixture, then mix again. 
In a separate bowl combine flour with baking powder, baking soda, salt and vanilla sugar. Add to the banana mixture by stirring in, not mixing.

Pour the mixture into the pan and bake for about 40-45 minutes (or less). 
Leave to cool in the pan.

7 komentarzy:

  1. ileż lepiej wygląda zwykłe ciasto w takiej wspaniałej formie! <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam wszelakie ciasta bananowe.:) Pyszności.

    Dopiero teraz zauważyłam ,że jest pani antropologiem,a to mój wymarzony zawód. Mam nadzieję,że od października moje marzenie się spełni. :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajnie wygląda w takiej eleganckiej ,babkowej formie. :) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Byloby nam milo, gdybys zechcial go wpisac na Ptitchef.com, zeby mozna go bylo zaindeksowac.

    Ptitchef jest katalogiem, który pozycjonuje najlepsze kucharskie strony internetowe w sieci. Setki blogów juz sa na nim juz zapisane i korzystaja ze strony Ptitchef, zeby przedstawic swoje wlasne strony internetowe.

    Zeby zapisac sie na Ptitchef, wejdz na
    http://www.petitchef.pl/index.php?obj=myaccount_site&action=form

    lub na http://www.petitchef.pl i kliknij na « Dodaj swój blog-strone » w górnym pasku.

    Pozdrawiam

    Camelia
    Petitchef.pl

    OdpowiedzUsuń

Ogląd i pogląd mile widziane. Ukłony :)
Many thanks for your comments :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...