f Cakes and the City: Long live experiments!

2011-09-23

Long live experiments!

Dzień, w którym upiekłam swój pierwszy chleb na własnoręcznie wyhodowanym zakwasie żytnim stał się jednocześnie dniem, w którym przeszłam na ortodoksyjne pieczenie pieczywa, to znaczy bez d r o ż d ż y. Oryginalny przepis z Pracowni Wypieków uwzględniający ciało obce sklepowe (czytaj: drożdże) potraktowałam selektywnie, trzymając się obranej reguły przez kolejne wypieki i kolejne rytualne ostukiwanie spodu każdego nowego bochenka ;) Też tak robicie? ;) 

Nadszedł jednak dzień, kiedy postąpiłam wbrew (własnej!) regule, sięgnęłam po drożdże i... odkryłam kamień filozoficzny ;) Zakosztowałam tajemnicy słynnej wrocławskiej piekarni ;) Nie twierdzę, że znam recepturę na mój ulubiony chleb żytni z Piekarni na Bema, ale mój wypiek okazał się pysznie podobny (i nadobny) ;) Chyba otworzę piekarnię na (wrocławskich) peryferiach ;)

Niech żyją eksperymenty! ;)


Chleb

500 g mąki pszennej chlebowej typ 750 (lub 300 g mąki pszennej chlebowej + 200 g mąki orkiszowej typ 200)
1 płaska łyżeczka soli
8 g świeżych drożdży
300 g wody (lub mniej)
200 g czynnego zakwasu żytniego

Wszystkie składniki łączymy - może być ręcznie. Ciasto powinno być dosyć gęste.
Przykrywamy sciereczką i odstawiamy na 2 h (lub dłużej!)
Następnie przekładamy ciasto do keksówki (o pojemności 1 kg).
Spryskujemy olejem lub oliwą i posypujemy maką.
Odstawiamy do wyrośnięcia na 45-60 minut.
Piekarnik nagrzewamy do temp. 230 st. C i pieczemy chleb 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 210 st. C i pieczemy ostatnie 30 minut. Od razu wyjmujemy z piekarnika, uwalniamy chleb z keksówki i zostawiamy aż ochłonie.
English
Here is my favourite bread recipe reworked. Since I baked my very first rye sourdough bread I never wanted to hear about adding active or drye yeast to the mixture. The original recipe calls for active yeast but my sourdough orthodox attitude never let me use that advice. However, the day has come and I've decided to experiment with my bread. I have to say I've kind of tasted my favourite bread at the finest Wroclaw's bakery and that was unbelievable. I do not claim I know the bakery recipe, I just happened to bake similar bread ;)
Long live experiments! ;)

Bread
500 g whole wheat bread flour type 750 (or 300 g whole wheat bread flour + 200 g spelt flour type 200)
1 tsp salt
8 g active yeast
300 g water (or less)
200 g active rye sourdough

All ingredients to be combined together - by hand is fine. The dough will be quite thick.
To be covered with a cloth and left for 2 hours.
Next, to be gently transferred into the 1kg loaf pan, sprinkled with oil and dusted with flour.
To be left for another 45-60 minutes.

The oven to be set for 230 C degrees - and initially our bread has to be baked 10 minutes, next we set up 210 C degrees and bake for another 30 minutes. Bread needs to leave the oven on time and we also need to set it free from the loaf pan :) and leave it to cool :)

12 komentarzy:

  1. Ten Duży Mój Krok dla ludzkości wciąż przede mną, ale już niedługo zakwas do mnie przyjedzie i się zacznie tylko muszę poczekać na Ten Dzień! Gratuluję:) dobre pieczywo jeść to duuużo dla zdrowia robić.

    OdpowiedzUsuń
  2. połączone siły zakwasu i drożdży to jest to "coś" w chlebie. zwykle nawet jak w przepisie na chleb na zakwasie nie ma drożdży to i tak dodam kilka gram :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dla mnie ortodoksyjny chleb ma dwa imiona, bo i ten na drożdżach i ten na zakwasie uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Śliczny chlebuś! Ja już podjęłam decyzję, muszę jeszcze tylko kupić mąkę żytnią i również zacznę hodować swój zakwas :)

    OdpowiedzUsuń
  5. chleb pierwszy sort , piękny

    OdpowiedzUsuń
  6. rytualne ostukiwanie? ZAWSZE!
    zapytaj, a może piekarka/piekarz z tej piekarni chętnie się podzielą z Tobą recepturą "Twojego ulubionego chleba żytniego". Tym bardziej, że tak ładnie ich reklamujesz :)

    OdpowiedzUsuń
  7. chlebek wyglada super i pewnie smakuje pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nieśka: trzymam kciuki za podjęcie kroku - wcale nie jest on aż tak duży, ale warto - oderwiesz się od ziemi jak spróbujesz własnego chleba :)

    Kaś: będę łączyć te siły częściej ;)

    shy: :))

    Aurora: a ortodoksyjny dlatego, że go w ogóle piecze się samemu ;)

    kruszyna: dzięki :) trzymam kciuki! :)

    margot: dziękuję :)

    a.grey :)) piekarnia jest projektem rodzinnym i nie sądzę by chcieli dzielić się swoim patentem... zwłaszcza, że prawie cały Wrocław (tzn. Ci świadomi tego miejsca) pielgrzymują tam po chleby... ale dzięki za sugestię ;)

    aga: tak jest, chętnie poczęstuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. wow! gratuluję:)) a jak już otworzysz tą piekarnię to będzie można kupić chleb online z możliwością dostarczenia go do innego miasta?;)
    uściski!
    J

    OdpowiedzUsuń
  10. z takim chlebem.. to piekarnia wskazana:-)))

    OdpowiedzUsuń

Ogląd i pogląd mile widziane. Ukłony :)
Many thanks for your comments :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...