Trudno było oprzeć się ostatniemu przepisowi White Plate, więc nawet nie próbowałam ;) Dziś zaś ostatnia szansa żeby delektować się smakami kina amerykańskiego przy okazji wrocławskiego festiwalu American Film Festival. Biorę muffiny i biegnę ;) Watch me biting! ;)
starring: muffins ;) |
Muffiny? Brownie?
forma muffinkowa
200 g gorzkiej czekolady
200 g masła
150 g cukru
3 jajka
200 g mąki pszennej
2 łyżeczki przyprawy do piernika
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki imbiru
150 g cukru
3 jajka
200 g mąki pszennej
2 łyżeczki przyprawy do piernika
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki imbiru
Kruszonka
1/2 łyżki masła
1 łyżka mąki
1/2 łyżki cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżka mąki
1/2 łyżki cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
(Wszystkie składniki kruszonki połączyć w miseczce palcami - gdyby masa
była zbyt sucha, dodać odrobinę masła, jeśli za mokra - więcej mąki)
Piekarnik nagrzać do 170 st C.
12-dołkową formę do muffinów wypełnić papierowymi papilotkami.
Czekoladę i masło umieścić w rondelku na małym ogniu i roztopić.
Jajka ubijać z cukrem przez 5 minut.
Mąkę wymieszać z przyprawą do piernika, proszkiem i imbirem.
Cały czas miksując jajka, dodać powoli roztopioną czekoladę i mąkę.
Masę wlać do formy muffinkowej, z wierzchu posypać kruszonką.
Piec ok. 20-30 minut (ciasteczka powinny być dobrze ścięte, ale lekko wilgotne).
Ostudzić - lub nie! (i wiadomo co dalej...) ;)
English
I couldn't help but baking those White Plate muffins. Oh, and today is the last chance to watch some of non popular American movies at the American Film Festival in Wrocław. I'm gonna grab muffins and run into the cinema ;) Watch me biting! ;)
Muffins? Brownies?
muffins form
200 g dark chocolate
200 g butter
150 g sugar
3 eggs
200 g flour
2 tsps gingerbread powdered spices
1/2 tsp baking powder
1/2 tsp powdered ginger
150 g sugar
3 eggs
200 g flour
2 tsps gingerbread powdered spices
1/2 tsp baking powder
1/2 tsp powdered ginger
Crumble
1/2 tbsp butter
1tbsp flour
1/2 tbsp sugar
1/2 tsp cinnamon
1tbsp flour
1/2 tbsp sugar
1/2 tsp cinnamon
(all crumble ingredients to be mixed by fingers only - if too dry, add butter, if too moist - add a bit flour)
Oven to be set for 170 C degrees.
12 holes muffins form to be filled with paper forms.
Chocolate and butter to be melted together in a small pot over medium heat. Eggs to be beaten with sugar for 5 minutes. Flour to be mixed together with gingerbread spice, baking powder and ginger. Add a bit of melted chocolate and a bit of flour mixture to the eggs-sugar beaten in a mixer. Finish off ingredients until you get nice chocolate mixture. Now pour the mixture into the miffins form and bake for 20-30 minutes (the to should be well baked, but the moist should be kept inside as well).
Leave to cool - or don't! (and you know who to do next...) ;)
Filmy się ogląda, a takie muffiny to wręcz odwrotnie - zajada!!! Szkoda, że ja je tylko pdoziwiam na ekranie...
OdpowiedzUsuńZazdroszczę Ci tego festiwalu i muffinów rzecz jasna;)wielbię gorzką czekoladę!
OdpowiedzUsuńWobec takiego przepisu kazdy opor jest daremny :)
OdpowiedzUsuńdobra obsada :) kusząco popękały
OdpowiedzUsuńteraz chyba ja się nie oprę. bo czekoladowe słodkości, to my bardzo lubimy..
OdpowiedzUsuńO mniam! Cóż za wspaniałe muffiny!:)
OdpowiedzUsuńchyba też się skuszę! a co mi tam! wyglądają bosko:)
OdpowiedzUsuńo tak, muffiny brownie to jest to! ; )
OdpowiedzUsuńmmm..pycha!:)) dziś piekę ciacha z płatkami owsianymi, czyli klasyk :)
OdpowiedzUsuńuściski!
J