f Cakes and the City: not that bread at all

2011-11-06

not that bread at all




Ostatnio kwestią wątpliwą okazują się być dla mnie przepisy z wykorzystaniem drożdży ;) Uparcie i wcale nieskrycie inspiruję się jednak propozycjami Kwestii Smaku. Ot, kwestia szczęścia ;)

Co prawda, nie wyrósł o n jak wrocławski Sky Tower, ale był pyszny - premierowo upieczony w garnku żeliwnym, który wreszcie trafił w me objęcia :)
Chleb broni się smakiem przed rozmiarem - najwyborniej przy akompaniamencie deski serów i chianti ;)

pozeruje torba ekotarg.pl :)

Chleb z gorgonzolą/na drożdżach

400 g mąki pszennej chlebowej typ 750
1 łyżeczka soli
15 g świeżych drożdży
świeżo zmielony czarny pieprz
200 g sera grogonzola
300 ml chłodnej wody

Poniżej cytuję oryginalny przepis z Kwestii Smaku - niech każde zdanie spełni się! ;) 


Mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól, pokruszone drożdże, pieprz i ser. Wszystko wymieszać. Wlać wodę i mieszać składniki łyżką przez około 30 sekund (ciasto ma być klejące). Przykryć (talerzem lub folią) i odstawić do wyrośnięcia na 12-18 godzin (w temperaturze pokojowej).

Blat kuchenny lub stolnicę oprószyć mąką i wyłożyć w to miejsce ciasto z miski. Oprószonymi mąką dłońmi złożyć boki ciasta do środka tworząc kulę.

Na blacie kuchennym położyć czystą ściereczkę kuchenną, oprószyć ją mąką, położyć w to miejsce ciasto łączeniem do dołu. Przykryć ciasto wystającymi bokami ściereczki i zostawić w ciepłym miejscu na 1-2 godziny. Ciasto jest gotowe po podwojeniu objętości.

Na pół godziny przed końcem wyrastania nagrzać piekarnik do 240 - 250 stopni C, ustawiając kratkę w dolnej 1/3 części piekarnika a na niej przykryty garnek żaroodporny np. żeliwny.

Ostrożnie, używając rękawic kuchennych, wyjąć gorący garnek z piekarnika i zdjąć pokrywę. Umieścić ciasto w garnku łączeniem do góry (zsunąć ze ścierki lub szybko i ostrożnie przenieść w oprószonych mąką dłoniach). Garnek przykryć i piec przez 30 minut. Zdjąć pokrywę i piec dalej aż chleb będzie dobrze zrumieniony - ale nie przypalony - przez 15-30 minut.

Wyjąć garnek z chlebem z piekarnika, otworzyć, po kilku minutach podważyć chleb nożem i wyjąć go z garnka. Odłożyć na kratkę do całkowitego ostudzenia. Kroić dopiero po ostudzeniu, po około 1 godzinie.

English

This was my bread premiere for the cast-iron pot which has finally arrived to our nest and made it a lot happier and tastier place ;) However, my first attempt wasn't a huge success - I must have confused the recipe or something... it just didn't grow as it was supposed to; still - it was delicious and we enjoyed it accompanied by some hard cheese and wine. You enjoy yourself too ;) 

Gorgonzola bread/yeast tuned

400 g bread flour type 750
1 tbsp salt
15 g active yeast
freshly grounded black pepper
200 g gorgonzola cheese
300 ml water

Here I cite the very original recipe coming from Kwestii Smaku - let every single sentence become true and work for you better than for me ;)

Flour, salt, active yeast, pepper and cubed gorgonzola to be arranged in a bowl and mixed together. Pour in water and mix by wooden spoon for 30 sec. Cover with plate or foil and leave for another 12-18 hours (at a room temperature).

Tray or table to be sifted with flour - next, place your bread dough on it. With your hands covered with flour fold the dough in four forming a ball.

On a free space arrange kitchen cloth, sprinkle it with flour and place there your bread dough (fold ends to the bottom). Cover the top with cloth and leave for 1-2 hours until the dough doubles its size.

Set the oven for 240-250 C degrees and place your cast-iron pot covered with lid in the oven (arranging it at the very bottom of the oven, at 1/3 its height). Let it get hot along owth the oven itself. When the temperature hits the top, carefully take out the pot and remove lid, placing your bread dough inside. Cover with lid. Bake for 30 minutes. Then remove the lid and leave to bake for about 15-30 minutes until gets nicely brownish.

Next, take the cast-iron pot from the oven, using knife help the bread to come out. Leave to cool. Enjoy.



7 komentarzy:

  1. Wygląda pyszniasto!
    A chianti musi być koniecznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Premiera,jak najbardziej udana;)marzy mi sie taki bochenek,ale z serem brie.Chyba niedługo spełnię to marzenie,pozdrowienia ślę!

    OdpowiedzUsuń
  3. fajnie wygląda! skórka jest niesamowita:)

    OdpowiedzUsuń
  4. taki chlebek wciągnęłabym bez mrugnięcia okiem, a szczególnie ze względu na towarzystwo sera i wina:)))

    OdpowiedzUsuń
  5. Moze i nie jest wysoki, ale i tak bardzo foremny. A ta popekana skorka mnie hipnotyzuje!

    OdpowiedzUsuń
  6. Czaderska ta skórka jego! :))

    OdpowiedzUsuń

Ogląd i pogląd mile widziane. Ukłony :)
Many thanks for your comments :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...