f Cakes and the City: espresso sweetnesso

2011-11-07

espresso sweetnesso

Stało się.
Monika z gotujebolubi.blox.pl zahipnotyzowała mnie pewnym tortem ;) Dowodem tego bezwstydny fakt, iż d w u k r o t n i e skomentowałam ów wypieczony wpis ;) Oba komentarze zaś popełnione w jednym tygodniu, z tym samym przesłaniem: też chcę! też upiekę!

Szaleństwa stało się zadość (w końcu) ;)
Upiekłam, ugryzłam, zakochałam się.

Oryginalny przepis (poniżej cytowany ze zmianami) na blogu Moniki w towarzystwie cudownych zdjęć - kto jeszcze nie widział, niech klika czem prędzej :)

Następnym razem 1) odejmę białego cukru z ciasta 2) odejmę cukru pudru z masy kawowej 3) dodam więcej alkoholu. Tak, wiem - nadal brzmi nieprzyzwoicie ;)

Oto Jej Wysokość Tortownica, czyli zguba dla uda ;)

grawitacja słodyczy ;) the gravity of sweetness ;)


The Tort/espresso sweetnesso
tortownica 20 cm

225 g masła
200 ml espresso
110 g gorzkiego kakao
200 g cukru
220 g cukru muscovado
2 jajka
100 ml Amaretto
280 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli

Masło topimy w garnuszku. Dodajemy kakao, kawę i mieszamy. Następnie dodajemy cukier biały, cukier brązowy i lekko roztrzepane jajka. Dokładnie wszystko łączymy. Na sam koniec wlewamy alkohol i esencję waniliową. Mieszamy, odstawiamy na bok.

Mąkę, proszek do pieczenia i sól mieszamy razem w oddzielnej misce i przesiewamy dwukrotnie. Do składników sypkich wlewamy wcześniej sporządzoną masę płynną. Dokładnie łączymy. 

Masę przelewamy do tortownicy (20 cm) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 185 stopni C i pieczemy je przez 40 - 50 minut.

Upieczonemu ciastu dajemy ochłonąć przez 10 minut, a następnie ściągamy z niego obręcz tortownicy. Sączymy pozostałym alkoholem ( zabrakło mi zasobów!) i pozostawiamy do ostygnięcia na 2 godziny, a następnie kroimy w poprzek na trzy blaty. Przekładamy na przykład:

kremem kawowym

170 g masła
170 g mascarpone
400 g cukru pudru
2 łyżeczki mleka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 łyżeczki espresso
2 łyżeczki kakao

Masło ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy mleko, esencję waniliową, kawę i kakao. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Otrzymanym kremem przekładamy ciasto. Chłodzimy przynajmniej 4 godziny, najlepiej całą noc.

English

It has happened. Monika, the author of gotujebolubi.blox.pl has hypnotized me with one of her cakes ;) To prove it I have posted same comments twice (!) during one week. Both saying: I want and I want it now! :)

The craziness/sweetness has finally come true ;)
I baked it, bit it and loved it.

Original recipe (cited below with some changes) has been posted by Monika on her blog accompanied by a couple of amazing photos - it's really worth visiting :)

Next time I will 1) use whole less white sugar in cake itself 2) use less icing sugar in creme 3) will add more alcohol. Hmm still naughty ;) 


The Tort/espresso sweetnesso
round baking form 20 cm


225 g butter
200 ml espresso
110 g dark cocoa
200 g sugar
220 g muscovado sugar
2 eggs
100 ml Amaretto
280 g flour
1 tsp baking powder
1/4 tsp salt

Butter to be melted over small heat in a pan. Next, to be poured in a mixing bowl - add cocoa and espresso. Having mixed ingredients, add some more: sugar, muscovado sugar and lightly beaten eggs. Again, to be  mixed throughly. At the end, add alcohol and vanilla essence. Mix and set aside.

Flour, baking powder and salt to be combined together in a separate bowl. All to be sifted twice. Now pour espresso mixture into the flour mixture - combining all together.

Ready mixture to be poured into the baking form layered with baking paper and left in the oven for 50 minutes (set for 185 C degrees).

Ready baked cake to be released from the oven and after 10 minutes set off the form at all. Now it's time to get your cake even more drunk - you would need to soak it with more alcohol (which I missed in my cupboard!) and let it cool for 2 hours or so. Then cut it carefully in 3 rounds (wasn't easy for me - one of these just cracked in half, but was fine after all) and treat it with:

coffee creme

170 g butter
170 g mascarpone
400 g icing sugar
2 tsp milk
1tsp vanilla essence
2 tsp espresso
2 tsp cocoa

Butter to be mixed together with mascarpone and icing sugar. Then add milk, vanilla essence, espresso and cocoa. All nicely combined to be freely spread all over the first and second choco round cake. I left the top without creme - just bare (due to transporting reason: on bike, in my lunch box, on my way to work, you know) ;)



18 komentarzy:

  1. Hmmmm jak słodziutko. Zapisane! będzie wypróbowane :)
    www.funandtaste.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Moje klimaty, zrobiłabym,... gdybym jeszcze taka leniwa nie była ostatnio ;p

    OdpowiedzUsuń
  3. Magda! wygląda pysznie , aż boję się pomyśleć jak smakuje;)!

    OdpowiedzUsuń
  4. o kurcze to chyba lepsze od tiramisu!:))))
    dobrego dnia!
    J

    OdpowiedzUsuń
  5. No to ja też się czuje zachipnotyzowana...ja kawiara pijąca 5 espresso dziennie...i taki tort! WOW!

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak możesz tu wrzucać takie pyszności?! Teraz pragnę czekolady ;D

    OdpowiedzUsuń
  7. faktycznie mega słodycz:))) też bym musiała ująć cukru, bo moje uda już więcej zguby nie potrzebują:P hehe, pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. O kurcze. No nic, będzie trzeba zrobić;)

    OdpowiedzUsuń
  9. I bez dodatkowego alkoholu byłabym pijana po takim torcie! Pijana z szczęścia i rozkoszy jedzenia go :))

    OdpowiedzUsuń
  10. Robi wrażenie połączeniem smaków...

    OdpowiedzUsuń
  11. tort dla prawdziwych smakoszy kawy:)aromatycznie

    OdpowiedzUsuń
  12. ciacho wyglada przepysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  13. O matko! KAwowa pychota!:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Rozkosz dla takiej kawoszki ,jak ja;))!

    OdpowiedzUsuń
  15. Narobiłaś mi apetytu:) Niesamowite ciasto!

    OdpowiedzUsuń
  16. Niesamowicie apetycznie go pokazałaś!
    Czy to znaczy,że na mnie kolej...

    OdpowiedzUsuń
  17. O rety! cos wspanialego! na sam widok dostalam slinotoku
    BOSKIE to ciasto

    http://soulkitchen.blox.pl/html

    OdpowiedzUsuń
  18. Wygląda nieprzyzwoicie słodko! Taki kaloryczny wyrzut sumienia dla tych co je przeliczają :)
    Wspaniały! Ukłony i pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń

Ogląd i pogląd mile widziane. Ukłony :)
Many thanks for your comments :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...