f Cakes and the City: do not hesitate to bake

2011-12-21

do not hesitate to bake

Ścigam się z czasem i z piekarnikiem. Tegoroczne Święta spędzę w Toruniu i dlatego jeszcze przed wyjazdem chciałam wypóbować parapiernikowych słodkości, które dawno temu znalazłam u White Plate ;)
Nigdy nie jadłam opryginału, a Wy?
Poza tym... do Torunia nie będę wieźć pierników ;)

pozeruje: S.Z.T.U.K.A.

Lebkuchen
forma 20x30 cm

300g mąki
½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki mielonego imbiru
½ łyżeczki mielonych goździków
½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
150 g mielonych migdałów
60 g drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej
2 jajka
120 g drobno mielonego cukru
250 ml miodu
6 łyżek mleka

Lukier:
175 g cukru pudru
½ łyżeczki esencji migdałowej
1 łyżeczka soku z cytryny
woda

Podgrzać piekarnik do 200 stopni C. Prostokątną formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować lekko olejem i odstawić.
W misce przesiać: mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy. Wmieszać migdały i posiekaną skórkę. W innej misce rozbić jajka, dodać cukier i miksować do białości. Wmieszać miód i mleko a na końcu mieszankę z mąką. 
Wlać miksturę do formy. Piec przez 15 – 20 minut. Ostudzić na blasze przez 10 minut i wyjąć z formy. Pokryć lukrem, gdy jeszcze ciepłe:

Lukier: zmieszać cukier puder z esencją, sokiem z cytryny i dodać tyle wody, aby uzyskać dość gęstą konsystencję. Posmarować gorące lebkuchen. Z każdym dniem smakują lepiej ;)

[źródło: White Plate/The complete book of baking]

English

Lebkuchen
form 20x30 cm

300g flour
½ tsp baking powder
½ tsp powdered ginger
½ tsp mashed cloves
½ tsp powdered nutmeg
150 g mashed almonds
60 g shredded candied orange peel
2 eggs
120 g sugar
250 mlhoney
6tbsp milk

Frosting:
175 g icing sugar
½ tsp almond extract
1 tsp lemon jiuce
water

Oven to be set for 200 C degrees. Baking tin to be layered with parchment and brushed with oil.
Sift the flower, baking powder and all spices into one bowl. Add almonds and orange peel. In the other bowl beat eggs with sugar until pale. Add honey and milk - next, add flour mixture.
Bake for 15-20 minutes. Leave to cool for 10 minutes, then take out of the form and pour with frosting mixture (icing sugar to be combined with extract and lemon juice - add water only to get your mixture firmly set). Every day lebkuchen taste better and better ;)

 

11 komentarzy:

  1. Pierniki, jemioła, lukier... I Toruń! Pozdrów to urocze miasto! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja jadlam, o ile oryginalem mozna nazwac to, co sprzedaja na "niemieckich" targach swiatecznych w Londku. A, i pieklam wlasne tez, w ubieglym roku. Lebkuchen to, zaraz obok pepparkakor, moje ulubione piernikowate :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Aurora: :) pozdrowię Toruń! d

    Maggie: o, ja chętnie porównałabym wyrób targowy :) Pepparkakor wciągam na listę do spróbowania, dzięki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. aahhh, jego smak popijany grzancem na pieknie oswietlonym decemberfeście - to jest to :) i prosze, domowy!!! super sprawa :) wesołych świąt...

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie jadłam, ale z chęcią spróbuję :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Toruń to niedaleko ode mnie! Jak już ci się znudzą pierniki, to koniecznie idź na lody do Lenkiewicza. Bez względu na pogodę. A lebkuchen ostatnio robiłam z cytrynowym lukrem i były genialne! Nawet moja Kaśka, która przez 3 lata żywiła się piernikami z Kopernika powiedziała, że moje były lepsze :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. zapowiada się smacznie! a Toruń to faktycznie ładne miasto:))) fajnie masz:P

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam jak lukier zamienia się w kruchą skorupkę. Zresztą w ogóle lubię lukier. A od niedawna piernikowe smaki(i lebkucheny, owszem ;).
    Chciałabym przyjrzeć się bliżej tworom krnąbrnych artystów!

    Uściski piernikowe!

    OdpowiedzUsuń
  9. Lebkuchen..:))) pychotka!
    uściski!
    J

    OdpowiedzUsuń
  10. ja też oryginału nie jadłam, ale moje "podróbki" wielce mi smakują :)
    Wesołych Świąt życzę!

    OdpowiedzUsuń

Ogląd i pogląd mile widziane. Ukłony :)
Many thanks for your comments :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...