Oto menu, które powinno być w Berlinie (sumiennie wertowane przez gang hipsterów/burżujskich turystów/zblazowanych blogerów), ale jest we Wrocławiu i tym samym dołączam je do liczącej dwie sztuki kolekcji skubniętych menu ;) Pierwsza z nich pochodzi z The Winners Pub ;) The BOOK of BOOZE jest własnością MICHELBERGER HOTEL, gdzie - podobno - jest najlepsza kawa. Nie byłam, nie piłam, ale stronę widziałam - zachęcam do odwiedzin. Kosmos welcome to ;) |
Truskawki w wersji słusznej, w świetle weekendowym, w aranżacji balkonowej :) |
;) |
Stolen menus, stolen kisses ;)
Ciasto owocowe (po prostu)
forma 29x21 cm lub 35x25 cm
2 jajka
1 szklanka cukru
0.5 szklanki mleka
0.5 szklanki oleju
1 łyżka aromatu waniliowego
2 szklanki mąki
1 łyżeczka roszku do pieczenia
350 g truskawek
(wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową)
Jajka utrzeć z cukrem na gładką masę, następnie dodać olej, mleko i aromat waniliowy. W osobnej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie połączyć z resztą zmiksowanych składników. Ciasto wylać na posmarowaną olejem formę prostokątną/okrągłą a na wierzch ułożyć owoce. Piec 35 - 40 min w temp.180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika zaczekać aż wystygnie i posypać cukrem pudrem.
[źródło: Mama]
English version
Cake. Fruit. Pleasure.
29x21 cm or 35x25 cm baking tin
2 eggs
1 cup sugar
0.5 cup milk
0.5 cup oil
1 tbsp vanilla extract
2 cups flour
1 tsp baking powder
350 g strawberries
Preheat the oven to 180ºC.
Place eggs and sugar in a large bowl; beat with a mixer. Add oil, milk and vanilla extract and beat to combine. In a separate bowl mix flour with baking powder – and gently stir it into the large bowl. Pour the dough onto the roundish/squarish baking tin (greased with oil) and place fruit over it. Bake about 35 – 40 min (180ºC). Cool completely and sprinkle an icing sugar over the cake.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Ogląd i pogląd mile widziane. Ukłony :)
Many thanks for your comments :)